4 tips om migraine te voorkomen

4 tips om migraine te voorkomen

Migraine wordt gedefinieerd als intense, pulserende of kloppende pijn in een deel van het hoofd. Andere symptomen zijn misselijkheid, braken en gevoeligheid voor zowel licht als geluid. Hoewel er al veel behandelingen zijn voor hoofdpijn en migraine, zijn deze niet voor iedereen een oplossing. Het voorkomen van migraine kan een stuk eenvoudiger zijn dan proberen er vanaf te komen. Van migraine kan je enkele uren tot zelfs dagen last hebben, waardoor je werk in het gedrang komt of je sommige plannen moet afzeggen. Door het vermijden van migrainetriggers kan je hopelijk pijnvrij blijven. 


1. Ontdek persoonlijke migraine triggers via een dagboek


Het is nuttig om bij te houden wat je ervaart als je vaak migraineaanvallen hebt. Hou in een dagboek volgende informatie bij: 

  • Alle medicatie die je inneemt.
  • Hoe laat je wakker wordt en naar bed gaat.
  • Wanneer en welke maaltijden en snacks je eet.
  • Alle fysieke activiteiten die je onderneemt.
  • Alle dranken die je drinkt, voornamelijk soorten met cafeïne of alcohol.
  • Sterke gevoelens en emoties die je ervaart.
  • Hormonale veranderingen zoals menstruatie.
  • Wanneer je migraine begint en wat je op dat moment aan het doen bent.
  • Duur en ernst van de migraineaanval.
  • Alle symptomen: waar de pijn zit, moeheid, duizeligheid, gevoeligheid voor licht of geluid, maagproblemen of overgeven.


Door dit dagboek gedurende een lange tijd bij te houden, kunnen er patronen zichtbaar worden. Vraag zeker hulp aan je huisarts om hierin oorzaken vast te stellen. Het is mogelijk om de migraine te voorkomen door patronen en oorzaken te herkennen. 


2. Raadpleeg je arts voor preventieve medicatie 


Preventieve migrainemedicatie nemen is een mogelijke oplossing als je frequent last hebt van migraineaanvallen. Deze medicatie kan helpen om minder, kortere en minder hevige migraineaanvallen te hebben. De geneesmiddelen die worden gebruikt om migraine te voorkomen zijn onder andere anti-seizuremedicijnen die de zenuwcellen in de hersenen kalmeren. Ook kunnen bètablokkers of antidepressiva voorgeschreven worden als preventieve medicatie. Raadpleeg zeker je huisarts om de meest passende optie voor jou te bekijken.


3. Verminder je stress


Stress is een belangrijke trigger voor migraineaanvallen. Hoewel dagelijkse stress niet altijd te vermijden is, kan je wel leren hoe je deze onder controle houdt. Indien je migraine vaak voortkomt uit stress is het nodig om je leven te vereenvoudigen. Probeer om stressvolle activiteiten te schrappen in plaats van je agenda vol te proppen. Bovendien kan je leren om tijd beter in te delen. Stel voor thuis en het werk to-dolijsten op, en verdeel de taken in plaats van alles zelf te willen doen. Neem zeker voldoende pauzes waarin je ontspant door bijvoorbeeld te wandelen, relaxatieoefeningen of yoga te doen. Daarnaast kan je lessen in stressmanagement of cognitieve gedragstherapie volgen om te leren omgaan met stress.  


4. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging 


Te veel trainen kan bij sommige mensen een oorzaak zijn van migraine. Onderzoek heeft echter aangetoond dat regelmatige, lichte lichaamsbeweging een positief effect heeft. Mensen hebben hierdoor namelijk minder vaak, minder hevige en kortere migraineaanvallen. Bovendien helpt lichaamsbeweging stress onder controle te houden. Obesitas verhoogt ook het risico op migraine. Het handhaven van een gezond gewicht door middel van lichaamsbeweging en voeding kan migraine voorkomen.